NIEUWS: Experts: langer wachten met doorknippen navelstreng

Jarenlang werd de navelstreng zo snel mogelijk na de bevalling afgeklemd en doorgeknipt. Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar iets langer mee te wachten.
In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.

Ritueel
In Nederland wordt de navelstreng vaak direct na de geboorte afgeklemd, hoewel er steeds vaker op verzoek van de ouders wordt gewacht totdat de navelstreng is uitgeklopt (en de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de streng), vertelt gynaecoloog Anneke Kwee. Zij spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De officiële richtlijn uit 2013 over de bevalling dringt er niet op aan om het later te doen. “Kinderen die gewoon op tijd zijn geboren worden zo’n 15 seconden na de geboorte ‘afgenaveld'”, zegt Kwee over het zetten van het klemmetje.

“Later kan dan de navelstreng worden doorgeknipt, meestal door de vader. Dat is dan vooral een ritueel, omdat de bloedtoevoer uit de placenta dan al stil is komen te liggen”, zegt Kwee.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 170.000 kinderen geboren, iets meer meisjes dan jongetjes. Een moeder krijgt in Nederland gemiddeld 1,7 kind. Dat was in de jaren 50 van de vorige eeuw nog ruim 3.

‘Vroeg afnavelen’ is het zetten van een klem op de navelstreng tot 1 minuut na de bevalling, ‘laat afnavelen’ is tot zo’n 5 minuten na de bevalling. Dat ‘laat afklemmen’ is wel beleid bij te vroeg geboren kinderen en bij kinderen in derdewereldlanden.

Meer rode bloedlichaampjes
“Het voordeel van ‘laat afnavelen’ is dat er meer bloed gaat van de placenta naar het kind. Daardoor is het aantal rode bloedlichaampjes hoger en dat helpt onder meer tegen bloedarmoede. Iets wat vanwege ondervoeding van moeder en kind in de derde wereld vaker voorkomt.” Ook premature baby’s hebben door het vaak afnemen van bloed, vaker een te laag aantal rode bloedlichaampjes.

Bron: RTL Nieuws

 


Voor meer over Neonatologie, ga naar het NEO-ABC


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.