Sepsis

Vier vragen over sepsis:

Tom van der Poll werkt als hoogleraar interne geneeskunde aan het AMC en is gespecialiseerd in sepsis.

1. Wat is sepsis precies?
“Een verstoorde immuunreactie op een ernstige infectie, dat kan variëren van een ontstoken nagelriem tot een nierbekkenontstekking. Een uit de hand gelopen longontsteking komt het vaakst voor. In de vroege fase van een infectie knap je meestal op met antibiotica, maar als de infectie te laat herkend wordt of heel snel verloopt niet. Dan keert de afweerreactie zich tegen je. De immuunrespons blijft maar aan staan, waardoor allerlei problemen optreden, waaronder orgaanschade. Dat kan uiteindelijk tot de dood leiden.”

(lees verder na de video)



2. Hoe vaak komt sepsis voor?
“Dat is moeilijk te zeggen omdat het niet goed geregistreerd wordt. Er zijn wel officiële cijfers, maar die zeggen niet zoveel omdat lang niet alle gevallen van sepsis worden geregistreerd. Naar schatting belanden in Nederland jaarlijks ongeveer 10.000 mensen met sepsis op de intensive care, dat is ongeveer 11 procent van alle ic-opnames.”

3. Hoeveel mensen overlijden eraan? 
“Naar schatting ongeveer 3.500 patiënten per jaar in Nederland. Ongeveer net zo veel als het aantal mensen dat aan borstkanker overlijdt. Op de intensive care is het de belangrijkste doodsoorzaak. Van alle sepsispatiënten op de IC overlijdt een kwart tot een derde. Veel patiënten liggen op de IC vanwege een sepsis of lopen het op als ze daar liggen. Als je net bent geopereerd, ben je vatbaarder voor infecties omdat je immuunsysteem verzwakt is. Mede door de vergrijzing en door toenemende resistentie tegen antibiotica komt sepsis steeds vaker voor. Hoewel de zorgkwaliteit is toegenomen en sepsis dus steeds minder dodelijk is, is het aantal sterfgevallen in absolute getallen gestegen.”

4. Volgens de WHO wordt sepsis vaak te laat herkend. Hoe komt dat?
“Een van de problemen van sepsis is dat het weinig naamsbekendheid heeft. Bij een hartinfarct of borstkanker weet iedereen waar je het over hebt, bij sepsis haast niemand. Terwijl het toch veel leed veroorzaakt. Het is ongelooflijk belangrijk om het zo vroeg mogelijk te herkennen, want als je het ‘point of no return’ passeert, is er geen behandeling meer mogelijk.”

via: RTLnieuws.nl

Meer informatie:
Thuisarts: Ik heb sepsis

Lees ook:
NIEUWS: Sepsis is een onderschatte sluipmoordenaar: ‘Het was kantje boord’

 


Voor meer informatie over Neonatologie, het NEO-ABC